torsdag 16 december 2010

Mission: Gå fint i kopplet

En av de största problem jag upplever att hundägare har, är just att hunden drar i kopplet på promenaden. Och promenaderna blir ju inte direkt mysiga vid allt detta stretande! Varför en hund drar i kopplet, får jag ofta frågan om. Svaret är rätt trist, vore roligare att kunna svara med något "easy-fix" metod, men det vet vi ju, genvägar betyder senvägar!!!

Men varför drar hunden då? För vi inte har tränat ordentligt, vi har inte varit konsekventa. Hunden har ju lärt sig hur man går i kopplet, och det innebär dragande och lite obehag i halsen, men så ska det ju va, det har den ju lärt sig!

Eller? Tyvärr är det så, koppeltränandet är ett evigt traglande till en början, eftersom du måste vara konsekvent varje varje promenad! Visst kan man låta hunden dra emellanåt, vi är ju inga supermänniskor som orkar träna varje varje varje gång, men då får vi har med i beräkningen att det tar lite längre tid. alternativt ha en sele på hunden när den får dra. Hundar vet skillnaden på sele-promenaden och halsbands-promenaden om vi gör på detta sätt. Halsbandspromenaden måste man gå fint, sele så får man dra. Tex.

Hittade en rolig film om "silky leash" metoden på internet, vilket jag tyckte var fantastiskt bra film!Den här metoden har jag börjat lära ut mer och mer på kurser och lektioner, men har inte haft något bra namn på träningen, mest lära "följa kopplet". Istället för att streta emot kopplet betyder det att man ska följa dit kopplet når, dvs till oss.
Titta, lär och planera er träning. sedan går ni ut och tränar! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar