onsdag 15 december 2010

Julklappshundar



Tycker det är lite tragiskt när man ser annonser på internet som marknadsförs som "Perfekta Julklappen". Som att en hund är något man kan köpa, gosa lite med över jul och sålänge barnen tycker det är roligt, sedan är det ju bara att sälja, eller åka tillbaka till uppfödaren, som vilket felköp som helst.

Värsta exemplen är de familjer som tror att de köper en hund till barnen, och säger "att det är barnens ansvar, jag kommer inte ta ansvar för hunden". Då känns det ju inte riktigt genomtänkt, för vem tror att 7-10 åringarna kommer gå ut tre gånger på natten för att hunden är magsjuk, har råd att betala veterinärskostnader, orkar kliva upp en timme tidigare varje morgon för att hunden ska rastas och matas innan skolan?
Eller vem ska ta hand om hunden när det blir fotbollsläger eller klassresa?

Nej, barn klarar inte av eget ansvar för en hund! Givetvis ta del av hundens träning, promenader, kärlek, utfodring, uppfostran. Men det är och kommer alltid vara föräldrarnas ansvar, från början till slut. Inte bara till slut, som i dessa fall...

För valpens skull är det värsta som kan hända är att den lille valpen kommer till en familj som inte riktigt tänkt igenom sitt beslut, och valpen ska behöva flytta efter någon vecka eller månad.

Angående Hundens träning - Hunden blir den man gör den till. Vill man ha en välfungerande lydig hund, lovar jag och det håller du säkert med om, att det inte kommer gratis! Men det som är bra med hundträning är just att den tid man lägger ner på valpen, betalar sig med råge tillbaka när hunden blivit vuxen! Det är dock ingen ovanlig syn att man bortprioriterar träningen, sedan får valpen flytta när den är strax över året, tillbaka till uppfödaren. Planering, avsett tid med valpen och jag lovar att det kommer tillbaka, som en glad lydig hund! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar