tisdag 18 maj 2010

oseriös hundavel?

Har fått nys om en kvinna i Sthlms området som säljer "unika" hundar på Blocket, efter "välmeriterade" föräldrar (minidvärgpinscher?!), till ett hutlöst pris, och frågan är om de kommer att bli registrerade ens? Hon har lurat erfarna uppfödare på parningsavgifter som hon vägrat betala, och verkar inte ha så stor kunskap om rasen, eller om avel i övrigt.
Välmeriterat menas i detta fall ck, och etta på utställning, och unika för att de kommer bli "mini", mamman ska vara 26 och pappan 28. men dvärgpinscher ska ju ligga mellan 25-30, så jag ser inte vad det "unika" är på den höjden? Och sen så är det ju inte så enkelt med höjden, som att bara se på föräldrarnas storlek, det kan ju faktiskt bli både mindre, och större....
Och att "lura" uppfödarkollegor på pengar för lån av deras hanar är inget bra sätt för en ny uppfödare att skaffa sig förtroende och respekt att ha en seriös avel.

Men, för att inte kommentera annonsen och de händelserna för mycket, så tycker jag att man ska vara noggrann när man väljer uppfödare, tex så man inte behöver betala så mycket pengar för "blandras", dvs hund utan stamtavla.

Fler tips till en ny valpägare är att man besöker uppfödare, så man får träffa valpens föräldrar (eller i alla fall mamman) och ställa mycket frågor till uppfödaren, och sen känna efter om det känns rätt, och man har förtroende. Uppfödaren är ju en källa till massa kunskap om rasen, och om din hund, och är en ovärderlig stöd genom hela hundens liv! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar